Снимка БулфотоТурция взе крайно решение по важен въпрос. Турция официално се

...
Снимка БулфотоТурция взе крайно решение по важен въпрос. Турция официално се
Коментари Харесай

Турция се оттегля от Конвенцията на Европа за защита на жените от домашно насилие

Снимка Булфото

Турция взе извънредно решение по значим въпрос. Турция публично се отдръпна от през днешния ден от Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като  Истанбулската спогодба - интернационален контракт против насилието над дамите, като задейства решение, оповестено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган през март, когато провокира наказание от доста турци и западни съдружници на Турция.

Това съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

В края на април Турция обнародва президентски декрет, с който разгласи, че публично ще напусне Истанбулската спогодба на 1 юли. Страната съобщи през март желанието си да се отдръпна от конвенцията, която си слага за цел спомогне за намаляването на насилието над дамите.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани стъпката като " изцяло законна ", само че решението провокира голям брой рецензии и митинги в страната. За възможен отвод от конвенцията се заприказва още предходната година в Турция, чието ислямо-консервативно държавно управление и електоратът му считат, че тя нанася щета върху фамилните и религиозните полезности и окуражава ЛГБТ общността.

Хиляди хора се чака да се включат в митинги в Турция, където тази седмица беше отхвърлена правосъдна тъжба за прекъсване на отдръпването на страната от конвенцията.

" Ще продължим своята битка ", съобщи Джанан Гюллю, председателка на федерацията на организациите на дамите в Турция.

По думите й от март дами и други уязвими групи в страната са по-малко склонни да търсят помощ и е по-малко евентуално да я получат, а пандемията от КОВИД-19 е довела до финансови усложнения и от там до трагично увеличение на насилието над дамите. Основана през 2011 година по самодейност на Съвета на Европа, Истанбулската спогодба има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 година, означи повишаване на убийствата на дами предходната година. Много консерватори в страната считат, че конвенцията подкопава фамилията, и са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете в Истанбулската спогодба, смятайки, че тя предизвиква хомосексуализма с правилото за унищожаване на дискриминирането въз основата на полова ориентировка.

В Турция няма публична статистика за убийствата на дами. По данни на Световната здравна организация 38 % от дамите в Турция са обект на принуждение от колегата си, до момента в който в Европа дамите обект на принуждение са приблизително 25 %.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР